Kobe Bryant

Kobe Bryant (1978-2020). Helaas veel te vroeg overleden, misschien wel één van de beste NBA-basketballers ooit, spreekt in deze video over zijn relatie met Michael Jordan en zijn ‘love of the game’. Het gesprek levert enkele inspirerende lessen op. Welke haal jij er uit? Wat mij persoonlijk aanspreekt is de quote:

‘Basketball never felt like work to me. I just love what I do, so I want to do it as much as possible.’

Moraal van het verhaal? Vind datgene waar je gepassioneerd voor bent. Volg je spontane energie. Op zichzelf geen nieuwe boodschap, maar toch een boodschap om te herhalen. Waar gaat je aandacht veel en gemakkelijk naar uit? Als je doet wat je heel graag doet, ben je veel beter in staat om de tijd en energie te investeren die nodig is voor succes. Laat je niet beperken door gedachten die je op je plek houden. Geef passie prioriteit en je vindt vanzelf de benodigde tijd. ‘This is your life, do what you love and do it often.’

Blijf spelen, dagdromen, overdenken…

De video bevat fragmenten waarin het gaat over ‘Showtime!’ en ‘playground moves.’ Heerlijk om naar te kijken. Mijn interpretatie? Het gaat over ‘spelen’. De zichtbare uitdrukking van spelen is wat we afleren in de loop der jaren. Maar spel verdwijnt niet bij het volwassen worden: het zit in je. Het gaat gepaard met plezier en betrokkenheid. Het gebeurt vrijwillig. Tot spelen ben je in staat als je wilt, niet moet. Zorg er dus voor dat je niet de speelbal wordt van wat anderen belangrijk vinden. Neem initiatief en behoud regie. De volwassen tegenhanger van spel bij kinderen is dagdromen, overdenken. Begin daar mee. Visualiseer, zo concreet mogelijk, de gewenste situatie. Praat erover met anderen en zet die eerste stap (telkens weer).

ML